South Yarra Residence By Carr Design Group In Melbourne, Australia

published in: Architecture, Interiors By Marcia Argyriades, 11 May 2013

Pin It

photo © Carr Design Group.

Located in Melbourne's Domain precinct this 1929 built residence originally began as two duplexes, one of which was originally inhabited by the famous Australian artists-collectors Sunday and John Reed before they move to the Heide property (which after their death became the Heide Museum of Modern Art). Merging historic architecture with a contemporary, cantilevered addition, the old and the new are now joined with wide shadow recesses and textural change where the achromatic color palette of matte black steel, polished black timber flooring, cement walls and polished aluminum reflect the transparency of the modern design. 

The architectural master plan sought to celebrate the original structure and well-proportioned spaces whilst updating them to provide a cohesive series of interior spaces to suit the family of five. Defined by extensive planar axes, the core of which outlines the home over two floors, Melbourne-based Carr Design Group has designed an overlap of the new and the old establishing key views throughout the residence through planned united space design.

photo © Carr Design Group.

photo © Carr Design Group.

photo © Carr Design Group.

A bold double storey glazed structure was added to the rear west face of the property in an attempt to bring natural light into the heart of the home. In generating a new circulation core to the building, openings are lined with the introduction of steel portals and framing devices for reveals, panels and blades, marking the transition from the residence’s original form to contemporary space.

On the ground floor, the communal spaces share two entries – the main entry and a service entry.  A striking black glossy staircase punctures the upper floor illuminated by slivers of light, penetrating the stair void as the sun transitions from East to West.  Oversized openings to new spaces are level glazed enabling a view of the adjacent property’s textured walling. Expansive private spaces on the first floor are designed within the old and new buildings, providing a consistent bedroom floor.

All in all, the historic South Yarra residence’s redesign has managed to achieve both the creation of a contemporary architectural statement and a comfortable family home.

photo © Carr Design Group.

photo © Carr Design Group.

photo © Carr Design Group.

photo © Carr Design Group.

photo © Carr Design Group.

photo © Carr Design Group.

photo © Carr Design Group.

photo © Carr Design Group.

photo © Carr Design Group.

photo © Carr Design Group.

sources:

Carr Design Group

  • friend
    LLI Design | 2013-05-16 17:54:38

    Wow what i great home, i especially like the way the the monochrome interiors are balanced by the strong green and blue of the lawn and pool.

Your message is awaiting moderation. Thank you. - {x}

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Please also rate the article as it will help us decide future content and posts. Comments are moderated. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!