The Stark-White Townhouse by Elding Oscarson

published in: Architecture, Interiors By Marcia Argyriades, 04 August 2011

Pin It

photo © Åke E:son Lindman

Project name: Townhouse
Architect: Elding Oscarson
Location: Landskrona, Sweden

Structural Engineer: Konkret
Builder: Skånebygg
Gross Floor Area: 125 square meters
Construction Cost: 280,000 Euro

Project Year: 2009
Photographs: Åke E:son Lindman

photo © Åke E:son Lindman

Can you spot the difference in this picture?
If you’re guessing that it’s the white townhouse in the middle — then you’re right! Well it is quite obvious!  This townhouse in Landskrona, Sweden by Elding Oscarson Architecture is rather different from its neighbors; Elding Oscarson’s architectural offices designed this unique townhouse in 2009, on a small traditional street in the southern Swedish town of Landskrona. Elding Oscarson Architects have exploited the small plot of land, to utilize it to its maximum as they have filled the empty plot with a conformist slab, sandwiched deliberately at odds with the old-fashioned but unassumingly beautiful surrounding architecture.

photo © Åke E:son Lindman

The all-white 125 square meter townhouse has been built on a petite plot measuring a mere 75 square meters (807 square feet), facing a street with a colorful hidden world inside the city block, which is conveniently located by the beach in this growing region.   Elding Oscarson Architects sought to create an intense presence in this small-scale, contrasting, naturally worn place in the completed project – a feeling of almost being outdoors.  The result of this intense presence was the creation of an entirely white townhouse with elegantly audacious geometrical proportions and lucidity with its unique architectural design; juxtaposing the traditional surrounding environment with a distinctively different, yet equally gorgeous, architectural style.  This sharp contrast expresses inherent clarity, but more importantly highlights the beauty of the surroundings.

photo © Åke E:son Lindman

The stark-white townhouse is the home to a couple involved in the art business who also operate a café; the specifications for this residence were that the townhouse would also be used as a private gallery.  This created the need for walls; not walls for privacy but walls for art!  The architects created a single space, softly partitioned by thin exposed steel slabs that span the entire width of the house and divide it into the kitchen, the dining room, the living room, the library, the bedroom, the bathroom and a roof terrace.  A home office was also incorporated but in a detached building across a small garden; mechanical and service spaces fit next to the entrance.
 

photo © Åke E:son Lindman

photo © Åke E:son Lindman

The extreme presence of the stark-white townhouse with the elegantly audacious geometrical composition makes references to the other traditional buildings; the height of the new townhouse respects the roof height of the surrounding gabled roofs, while the windows and the front door ‘impersonate’ the linear geometry of the surrounding environment.  The minimum space with its many limitations was the canvas for the architects to overcome (in an ingenious manner), the various challenges that they faced;  creating a space which flows smoothly as it provides ample space for the requirements which were set forth by the clients, yet making the spaces appear more expansive than they actually are. 
 

photo © Åke E:son Lindman

The compressed slab construction, unconventional ceiling heights, and the ground floor flush to the street level permitted fitting three floors into this volume.  The distribution of the single space aims at a non-minimalistic and lively sequence of restricted and airy spaces, niches, interiors and exteriors, horizontal and vertical views as well as carefully framed views of the site. The continuous interior space opens up to the street, to the middle of the block, and to the sky above. From the rooftop courtyard to the large expanses of insulated glass windows, natural light infuses into the structure. Not even the bridge on the third floor nor the stair treads encumber the light that flows from top to bottom.  The openness and airy spaces generate a structure which is bold yet transparent. All facades offer uninterrupted views.

Sustainable design was of outmost importance for Elding Oscarson Architects and for their responsible architectural practice, as they took great care to extensively study all of the factors that would challenge the sustainability of this townhouse.  According to the architects this took creating, ''imaginable dimensions, light, transparency, spatial sequences, domestication of street space, and, of course, detailing, can truly challenge the task, the site, the client, and persisting conventional thought – being bold and sensitive at the same time.''

photo © Åke E:son Lindman

All in all, the stark-white townhouse is designed in such a way that it allows for the occupants to enjoy the uninterrupted views of the urban streetscape through the transparency provided in the architectural design.   The architects have exploited the petite plot of land, to utilize it to its maximum as they have filled the empty plot with a conformist slab, sandwiched deliberately at odds with the old-fashioned but unassumingly beautiful surrounding architecture.

photo © Åke E:son Lindman

plan © Elding Oscarson

floor plan © Elding Oscarson

concept © Elding Oscarson

site plan © Elding Oscarson

sources:

Elding Oscarson

  • friend
    Jacob | 2011-08-07 18:52:42

    For a moment I thought the project was from Japan. It seems like a good copy from SANAA from the architecture to the architectural drawings..hmmm

  • friend
    garagecat | 2011-08-31 17:29:10

    Great house and open spaces. I think the metal grating for the floor between the bathroom and the bedroom would be hard to take. Other than that I like the stark look in an antique setting.

  • friend
    Bueno | 2011-09-02 20:09:30

    How to be the coolest neighbor.

  • friend
    Mienko | 2011-09-11 08:49:00

    Obscene comes to mind, context & respect are not dirty words.

  • friend
    Felipe | 2011-10-05 19:35:54

    Shut up and take my money!

  • friend
    romo | 2012-05-31 13:30:00

    dreadful ( white boxes do not always = nice )

  • friend
    Elaine | 2012-08-23 13:28:54

    Took my breath

  • friend
    John | Estudio de Diseño Web Sevilla | 2012-10-17 14:32:08

    El contraste es precioso. La casa es bellisima pero si cabe más aun al lado de esa arquitectura tan típica y pintoresca. Me encanta.

Your message is awaiting moderation. Thank you. - {x}

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Please also rate the article as it will help us decide future content and posts. Comments are moderated. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!