A Private House by Divercity Architects In Psychiko, Athens, Greece

published in: Architecture, Interiors By Polina Liarostathi, 01 October 2012

Pin It

photo © Erieta Attali

Architect: Divercity Architects
Project Architect: Nikolas Travasaros
Interior Space Consultant: Sophia Vantaraki
Landscape Architect: H. Pangalou & Associates
Lighting Designer: Alkestie Skarlatou
Industrial design consultant: Manos Vordonarakis   
Photography: Erieta Attali
Site area: 1000m²
Construction area: 600m²
Design: 2007-2009 | Construction: 2009-2012
Project Status: Completed in 2012

photo © Erieta Attali

Although we’re not all that sure as to whether heaven and hell actually exist, if heaven had to be constructed however, it would probably look something like this. A group of well-known specialists combined their strongest skills in order to complete this outstanding creation in Psychiko, Athens, Greece. The residence was designed in such a way so as to inspire freedom and flexibility whilst satisfying a strong urge for inner peace and silence. The house is divided into three major zones, the stone core which was influenced by the Acropolis rock, the boomerang-shaped upper floor and the living area in between. Pure white combined with endless glass windows make the residence the ideal spot from which to observe the lively city view, providing numerous surprises concerning light and different scales. The external walls are partially covered with stone, retaining the owners’ privacy while an eclectic mix of materials leads to a somewhat communal garden, expanding to the neighboring house, which also belongs to the same family.

photo © Erieta Attali

Smooth flowing curves dominate the whole construction creating a sense of intimacy and interaction by contrasting the bold angular geometry which is displayed in harmony. The fluid interiors meet the sweeping arc of the external wall enclosing a swimming pool and a canal that connects the front and back of the house. Even the narrow secondary passages play an essential role in the dynamic of the residence as the marble staircases slowly reveal different levels and perspectives. Furthermore, the “floated” bedrooms are carefully placed on the first floor so as to create a spectacular observatory looking out onto Athens city centre, taking full advantage of the generous window openings whilst protecting and cocooning the owners’ sense of personal space.

photo © Erieta Attali

> The effect is like standing on the edge of a diving board ready to plunge into the cityscape. <
Divercity Architects

photo © Erieta Attali

photo © Erieta Attali

The primary spaces and the external layout are not the only factors for which the project was awarded with its 1st Architectural prize in an invited competition. The luxurious marble garage is used as a gallery for the owners’ extraordinary collection of vintage cars and contemporary art leaving visiting guests speechless. Jeff Koons artworks, Paul’s McCarthy sculptures and Vanessa Beecroft’s photographs are some of the internationally known artworks hosted within this carefully designed space which highlights every piece of art exhibited, using the walls as a white canvas. Like the artworks found within, this construction undoubtedly resembles a piece of art.

photo © Erieta Attali

photo © Vanessa Beecroft, VB 48, Palazzo Ducale, Genoa, Italy, 2001

photo © Erieta Attali

photo © Erieta Attali

photo © Erieta Attali

photo © Erieta Attali

photo © Erieta Attali

photo © Erieta Attali

photo © Erieta Attali

photo © Erieta Attali

sources:

Divercity Architects

  • friend
    Nikos H | 2012-10-11 13:59:03

    A stunning piece of architecture. I am not sure it blends nicely with the neighboring traditional structures, though.

  • friend
    nikolas travasaros | 2012-10-15 12:45:52

    Nikos, thanks for the kind words. Re your comment about blending with the context, the house is located in a suburban area of Athens with contemporary architecture and no sign of traditional structures or elements of a traditional vernacular worth referring to. On another note, the house's curved geometry - a peeling of the site - aims at creating a theatrical relationship with the adjacent house on the right.

  • friend
    Christopher | 2012-10-15 11:39:50

    Very nice! Hope it fits in well with the neighborhood though. Could imagine the stunned look on a postman's face going door to door. He's seeing nothing but the usual suburban houses and suddenly this!

  • friend
    Dino from World of Architecture | 2012-10-22 16:08:21

    Incredible residence! Interiors are so clean and modern. Perfection!

  • friend
    Pawel | 2012-12-05 11:50:42

    Clear and stunning design. Love the warm/soft atmosphere.

  • friend
    Alexandros | 2012-12-10 14:10:24

    I think I'm in love... I've seen many hi end design houses but this is one of a kind!

Your message is awaiting moderation. Thank you. - {x}

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Please also rate the article as it will help us decide future content and posts. Comments are moderated. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!